Je bekijkt nu Hoe zorg je voor een koel huis zonder een airco te hebben?

Hoe zorg je voor een koel huis zonder een airco te hebben?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Woontips

Vooral in de zomer kan je de hitte in huis soms weleens vervloeken. Het is vervelend wanneer je bij alles wat je doet direct straaltjes zweet over je gezicht en rug voelt glijden. Superfijn natuurlijk dat het lekker weer is, maar hoe zorg je ervoor dat de hitte uit je huis verdwijnt? Vooral in de avond werkt het niet mee als je van jouw nachtrust wilt genieten, maar je wakker ligt door de hitte in de kamer. In deze blog krijg je een aantal tips waarmee jij jouw huis koel houdt tijdens de warmste dagen van het jaar.

Gebruik jouw ramen, ze zitten er niet voor niks

Wist je dat een koel huis juist open ramen nodig heeft? Zet de ramen vooral niet op het heetste moment van de dag open. Nee, zorg ervoor dat je de ramen meteen opent wanneer je in de ochtend wakker wordt. Meestal is het buiten dan wat koeler en als je geluk hebt staat er zelfs een klein briesje. Het helpt heel erg om alle ramen in huis tenminste twee uur lang tegen elkaar open te zetten. Hierdoor creëer je zelf de tocht in huis en kunnen alle ruimten behoorlijk afkoelen.

Het is wel erg belangrijk dat je de ramen hierna de hele dag gesloten houdt. Het liefst ook met de gordijnen ervoor. Wanneer je geen zonlicht in je slaapkamers binnenlaat, is de kans dat de ruimtes erg opwarmen veel kleiner. Je zult vanzelf merken dat het veel aangenamer is in huis wanneer je deze tip toepast.

Zet alle apparatuur wat warm wordt uit

Zet zo min mogelijk lichten of lampen aan in huis wanneer er een warme dag op komst is. Zorg ervoor dat je geen kaarsen of ander warmte afgevende apparatuur aan hebt staan. Kies er op een hele warme dag bijvoorbeeld niet voor om een ovenschotel klaar te maken. Wanneer je met de oven kookt, komt hier erg veel extra warmte in huis mee vrij. Dit is juist iets wat je wilt vermijden. Dus ga liever voor een gezonde salade of zet de BBQ buiten lekker aan.

Zet andere koelmogelijkheden in

Wanneer je geen airco in huis hebt, kun je op andere manieren toch voor een koelere woning zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een goede ventilator. Kies er dan vooral voor eentje van echte kwaliteit, zodat hij zo min mogelijk lawaai maakt. Een stille ventilator is namelijk erg geschikt voor in de slaapkamer. Dan voel je de koelte en word je niet uit jouw slaap gehouden door allerlei vervelende geluiden. Wanneer je liever geen airco plaatst, zou je voor een aircooler kunnen kiezen. Dit is een apparaat wat de warme lucht voor je kan koelen doordat je er koud water of zelfs ijs in doet.