Je bekijkt nu Voor welke type gazon kies jij in jouw tuin?

Voor welke type gazon kies jij in jouw tuin?

Een goed onderhouden gazon is de trots van veel tuinliefhebbers. Het type gazon dat je kiest, hangt sterk af van je persoonlijke wensen en de functie die het gazon moet vervullen. Van speelgras voor actieve kinderen tot een siergazon dat dient als visuele verrijking van je tuin, elk type heeft zijn eigen kenmerken en onderhoudsbehoeften. In dit artikel verkennen we de verschillende soorten gazons, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw levensstijl en tuin.

Speelgazon
Een speelgazon is ideaal voor gezinnen met kinderen. Het gras in een speelgazon is robuust, kan goed tegen een stootje en herstelt snel na intensief gebruik. Kies voor grassoorten zoals Engels raaigras of veldbeemdgras die bekend staan om hun duurzaamheid en snelle groei. Dit type gazon vereist regelmatige bemesting en bewatering om de grasmat dicht en sterk te houden, vooral tijdens de actieve speelmaanden.

Het is ook belangrijk dat een speelgazon regelmatig gemaaid wordt, idealiter tot een hoogte van ongeveer 3 tot 5 centimeter. Dit stimuleert de groei van de wortels en maakt het gras minder gevoelig voor onkruid en ziekten. Door de juiste verzorging blijft je speelgazon niet alleen mooi groen, maar ook veilig en comfortabel voor spelende kinderen.

Siergazon
Voor de echte tuinliefhebber is een siergazon de perfecte keuze. Dit type gazon heeft een zeer fijne bladtextuur en een intens groene kleur die zorgt voor een elegante uitstraling. Siergrassen zoals struisgras of roodzwenkgras zijn populair voor dit type gazon vanwege hun fijne structuur en uniforme groeiwijze. Een siergazon vereist een hoge mate van onderhoud, inclusief frequent maaien, nauwkeurige bemesting en regelmatige bewatering.

Hoewel een siergazon prachtig is om naar te kijken, is het minder geschikt voor intensief gebruik, zoals spelende kinderen of huisdieren. Het gazon moet vaak gemaaid worden, idealiter tot een hoogte van niet meer dan 2 tot 3 centimeter, om de fijne structuur en dichte groei te behouden. Dit type gazon is perfect voor een formele tuin of als onderdeel van een landschappelijk ontwerp waar esthetiek voorop staat.

Schaduwgazon
Heb je een tuin met veel bomen en struiken, dan zijn schaduw graszoden mogelijk de ideale keuze. Dit type gazon bestaat uit grassoorten die goed gedijen in minder licht, zoals roodzwenkgras en ruwbeemdgras. Een schaduwgazon kan een uitdaging zijn om te onderhouden vanwege de beperkte zonlichttoegang, maar met de juiste zorg kan het een weelderige groene aanvulling zijn op schaduwrijke tuindelen.

Voor het onderhoud van een schaduwgazon is het cruciaal om de bodem gezond te houden en regelmatig te beluchten, aangezien de bodem in schaduwrijke gebieden vaak compact en vochtig kan worden. Vermijd overmatig maaien en laat het gras iets langer dan bij andere gazonsoorten, omdat langere grassprieten beter in staat zijn om het beperkte zonlicht op te vangen.

Onderhoudsarm gazon
Voor degenen die minder tijd willen besteden aan gazononderhoud, is er het onderhoudsarme gazon. Dit type combineert verschillende grassoorten die weinig verzorging nodig hebben, zoals roodzwenkgras, dat bekend staat om zijn droogtetolerantie en geringe bemestingsbehoeften. Deze gazons zijn ideaal voor mensen die een groene uitstraling willen zonder de constante noodzaak van onderhoud.

Onderhoudsarme gazons moeten nog steeds regelmatig gemaaid en af en toe bemest worden, maar ze zijn veel vergevingsgezinder dan andere gazonsoorten. Het zijn perfecte keuzes voor vakantiehuizen of voor tuinbezitters die vanwege tijdgebrek of fysieke beperkingen niet in staat zijn om intensief gazononderhoud uit te voeren.