Je bekijkt nu Hoe kom je erachter welke kleur het beste in je interieur past?

Hoe kom je erachter welke kleur het beste in je interieur past?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Woontips

Ben je van plan om je interieur van meer kleur te voorzien? Dan ben je goed bezig, want wanneer je van bepaalde kleuren in huis gebruikmaakt, kun je jouw welzijn en je gemoedstoestand daar positief mee verrassen. Wanneer je voor bepaalde kleuren kiest, kun je namelijk bepaalde gevoelens oproepen. De werking van kleur in je interieur gaat veel dieper dan je in eerste instantie zou denken. Wanneer je het goed aanpakt, kun je van een woning waar jij je nog niet helemaal thuis voelt, direct een veel fijnere plek maken. In deze blog lees je meer over de positieve effecten van kleur in je interieur.

Welke effecten hebben bepaalde kleuren op je gemoedstoestand?

Als je aan kleuren denkt, kun je een onderscheidt maken tussen twee soorten kleuren. Dit zijn de warme en de koude kleuren. Warme kleuren geven je een fijn gevoel en zorgen ervoor dat jij je op je gemak voelt in een ruimte. De kleuren die hieronder vallen zijn bruin, oranje, geel en rood. De koude kleuren hebben een kalmerend effect op je en worden vaak ingezet om meer balans te creëren. Koude kleuren zijn paars, groen en blauw.

Daarnaast heb je nog zwart en wit, wat eigenlijk helemaal geen kleuren of juist alle kleuren bij elkaar zijn. Wanneer je alleen maar zwart of wit gebruikt in je interieur, voelt dat zakelijk en kil aan. Maar wanneer je zwart of wit als basiskleur neemt en je daar één of meerdere koude of warme kleuren aan toevoegt, kun je direct een betere huiselijke sfeer creëren.

Bij welke kleur krijg jij het beste gevoel?

Wist je dat elke kleur ergens anders voor ingezet kan worden? Bruin helpt je om je beter te concentreren. Paars heeft een troostende werking. Groen brengt je meer in contact met de natuur en zorgt voor balans. Geel of oranje geven je een vrolijk en juist een energiek gevoel. Rood is de kleur van passie, vandaar dat je deze kleur het beste subtiel in je slaapkamer kunt verwerken. Blauw heeft een rustgevend effect en past ook goed in de slaapkamer. En zo kun je iedere kleur op een andere manier inzetten om je interieur meer naar je gewenste gemoedstoestand in te richten.

Voeg de kleuren subtiel of juist groots aan je interieur toe

Wanneer je precies weet welke kleuren je aan je interieur wil toevoegen, is het tijd om te bepalen in welke mate je de kleur terug laat komen in huis. Wist je dat het gevoel van thuis voelen en ervaren dat een ruimte helemaal ‘af’ is, niet door de interieurstijl maar juist door de perfecte balans in kleur wordt gecreëerd? Wanneer je de juiste kleuren kiest en op de juiste plekken in huis terug laat komen, kan dat er juist voor zorgen dat je woning één geheel vormt.

Daarbij hoeven de kleuren niet per se op grote oppervlakten terug te komen. Je kunt er juist ook voor kiezen om de kleuren als een klein accent, meerdere keren terug te laten komen. Gun aandacht aan de kleinste details, zodat je meer eenheid en dus balans in de ruimte creëert.