Je bekijkt nu Is dit echt je droomhuis? Een bouwkundige keuring vertelt het je!

Is dit echt je droomhuis? Een bouwkundige keuring vertelt het je!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Woontips

Wanneer je tijdens de bezichtiging door het huis wandelt dat je op het oog hebt, weet je het haast zeker: dit is je droomhuis! Zelfs psychologen waarschuwen echter voor deze valkuil: wanneer je jezelf ergens helemaal ziet wonen, zit je op een roze wolk. Het idee van een droomhuis geeft je haast het gevoel dat je er al woont. Maar die roze wolk zorgt er ook voor dat je essentiële zaken zoals achterstallig onderhoud over het hoofd ziet. Een bouwkundige keuring helpt je geen kat in de zak te kopen.

Onafhankelijk, professioneel advies

Een woning kopen doe je niet elke dag. Daarom is het fijn dat je bij het nemen van zo een grote beslissing bij kan worden gestaan door experts. Een bouwkundige van een onafhankelijk advies- en ingenieursbureau voert de bouwkundige keuring voor je uit. Elke ruimte van de woning, net als de buitenkant daarvan, wordt onder de loep genomen. Ter plekke worden eventuele gebreken direct besproken, maar na deze afspraak ontvang je ook een verslag waarin alles tot in detail is vastgelegd: welke zaken moeten er op korte termijn en op lange termijn aan het huis worden gedaan?

Wat is precies een bouwkundige keuring?

Het is belangrijk om te onthouden dat een bouwtechnische keuring een visuele keuring betreft. Er worden dus geen zaken open- of losgemaakt. Realiseer je ook dat een dergelijke keuring een momentopname betreft. Aanwezige lekkages zijn bijvoorbeeld in een droge zomerperiode niet zichtbaar. Het rapport geeft je overigens ook inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Zo krijg je ook inzicht in de mogelijkheden deze zuiniger te maken. De keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke expert die jou een objectief beeld van de woning kan geven. Voor hem of haar zijn er geen belangen mee gemoeid.

De bouwkundig ingenieur

Elk huis is anders en heeft zo zijn eigen pluspunten en gebreken. Voor een bouwkundig ingenieur vormt dit echter geen obstakel. Deze expert heeft brede kennis betreffende verschillende type woningen en weet ook wat de geldende standaarden zijn voor woningen van de meest uiteenlopende bouwjaren. Een bouwkundig ingenieur weet alles over het ontwerpen, vormgeven, onderhouden en restaureren van bouwwerken. Je haalt hiermee dus een expert in huis die een woning vanuit verschillende invalshoeken kan bekijken. De kosten van een bouwkundig rapport zijn afhankelijk van onder andere de oppervlakte van de woning en de aanwezigheid van eventuele bijgebouwen.

Een slimme investering voor nu, maar ook voor de toekomst

Als potentiële koper je roze bril niet af kunnen of willen zetten en de staat van de woning niet controleren, kan ertoe leiden dat je nu (flink) teveel betaalt. Dit merk je dan in je maandelijkse hypotheeklasten. Maar denk ook nog eens een stap verder: als een potentiële koper over een aantal jaar wat kritischer is dan jij was in het aankoopproces, kun je daar voor een tweede keer de negatieve gevolgen van ondervinden. Laat je verstand dus spreken bij het nemen van uiteindelijke beslissingen.