Je bekijkt nu Duurzaam wonen met zonnepanelen

Duurzaam wonen met zonnepanelen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Woontips

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die doordrongen zijn van de noodzaak op hun woningen en ook bedrijfspanden te verduurzamen. Met verduurzamen wordt tegenwoordig bedoeld dat er maatregelen worden getroffen om het gebouw milieuvriendelijker en in die zin toekomstbestendig te maken.

Er zijn verschillende maatregelen mogelijk om dit doel te verwezenlijken. Denk hierbij aan het (laten) aanbrengen van isolatiemateriaal, goed isolerende kozijnen en dubbelglas in plaats van enkele beglazing. Ook het vervangen van een gasfornuis voor een elektrische kookplaat draagt hieraan bij, net als het opvangen en hergebruiken van regenwater, het aanschaffen van moderne, energiezuinige apparatuur en uiteraard het aanschaffen van zonnepanelen.

Als er één investering is die duurzaamheid voorschrijft, dan betreft het wel de investering in zonnepanelen. Deze zonnepanelen zetten immers zonne-energie om in wisselstroom die je thuis kunt gebruiken. Aangezien zonne-energie een onuitputtelijke energiebron is, is dit de ultieme vorm van duurzaamheid. Lees hieronder welke duurzaamheidsvoordelen de aanschaf van zonnepanelen zou betekenen.

Minder uitstoot CO2

Zoals gezegd zetten zonnepanelen, samen met de bijbehorende omvormer, zonne-energie om in wisselstroom die meteen in te zetten is. Bij dit proces komt in het geheel geen uitstoot van CO2 kijken. Dat is wel nodig ook, want als mensheid zijnde dienen we onze gezamenlijke uitstoot van CO2 zo snel mogelijk te reduceren. Met de aanschaf van zonnepanelen zou je daar dus een wezenlijke bijdrage aan leveren, ook omdat het alternatief – gebruik maken van fossiele brandstoffen – wel een proces inhoudt waarbij CO2 vrijkomt.

Schonere lucht in je eigen leefomgeving

Het feit dat je door gebruikmaking van zonnepanelen geen CO2 en andere potentieel schadelijke stoffen meer uitstoot (althans, niet bij het gebruik maken van elektriciteit) heeft ook een extra, concreet voordeel voor jou en je huisgenoten. De lucht in je eigen leefomgeving wordt er namelijk schoner door. Of beter gezegd: de lucht wordt in ieder geval niet verder vervuild. Dit is van wezenlijk belang, want het voortdurend inademen van vervuilde lucht vergroot de kans op het ontwikkelen van tal van ziekten en heeft een verlagend effect op de algehele levensverwachting.

Verhoging waarde van je woning

Het verduurzamen van je woning in het algemeen en het laten installeren van zonnepanelen in het bijzonder brengen voor jou nog een ander, wellicht onvermoed, voordeel met zich mee. Een sterk verduurzaamd huis is immers aantoonbaar meer waard dan een huis waar geen duurzaamheidsmaatregelen zijn getroffen.

Zo zou je de (rest)waarde van je zonnepanelen in principe bij de vraagprijs van je woning op kunnen tellen als je ooit je huis verkoopt. Voor potentiële kopers van je huis is de aanwezigheid van bijvoorbeeld namelijk een zeer groot voordeel. De kopers hoeven deze zonnepanelen dan niet meer zelf aan te schaffen, hetgeen voor hen waarschijnlijk ook onwenselijk zou zijn gezien de toch al almaar stijgende huizenprijzen.