Je bekijkt nu De kroonluchter door de eeuwen heen

De kroonluchter door de eeuwen heen

Als je de spiegelzaal in het paleis in Versailles eens hebt bezocht, zal je wellicht niet alleen in de spiegels hebben gekeken, maar ook naar het plafond. Daar hangen een aantal unieke kroonluchters van kristal. Om een kroonluchter van een dergelijk gewicht te kunnen ophangen moest het plafond speciaal worden versterkt. Voor de prachtige kroonluchters van lampenlicht is je huidige plafond gewoon geschikt.

De ontwikkeling van de kroonluchter

Voor een goede spreiding van het licht is het logisch om de lichtbron aan het plafond te hangen, ook in de middeleeuwen besefte men dat al in onze streken. In de kastelen waren de voorlopers van de huidige kroonluchter gemaakt van hout en metaal en werden er kaarsen in gestoken. Met zware kettingen konden deze op en neer gelaten worden om de kaarsen te vervangen. Na de middeleeuwen waren er ook luxere materialen beschikbaar die glanzend konden worden gepoetst voor het decoratieve gebruik. Dit varieerde van koper en brons tot zilver en goud.

In de 18e eeuw kon kristal beter bewerkt worden en kreeg de kroonluchter de vorm zoals we die nu kennen en liep het gewicht soms tot in de tonnen. In die tijd werd ook de Dutch kroonluchter ontworpen waarbij geslepen glas werd gebruikt. Het woord Dutch was daarbij beslist niet positief bedoeld, omdat het eigenlijk de Hollandse zuinigheid typeerde. In 1890 werd de eerste kroonluchter gemaakt die geschikt was voor elektrische verlichting.

De kroonluchter vandaag

In de kroonluchters van vandaag de dag zie je de ontwikkeling door de eeuwen heen weer terug. De kroonluchter heeft een aantal armen waarin de lampen worden geplaatst. Die lampen hebben vrijwel altijd de vorm van een kaars. Het materiaal waarmee de moderne kroonluchter wordt gemaakt is zeer divers en varieert van roestbruin tot glaskristal en goud(kleurig). De vorm is daarbij meer belangrijk dan het materiaal en de lampen, er zijn zelfs kroonluchters met lampenkapjes. De versieringen kunnen zeer uitgebreid zijn, maar ook een strak model is mogelijk. Als je op zoek bent naar een kroonluchter heb je in iedere geval voldoende keuze. Misschien een idee voor een romantische winterslaapkamer?

In welk interieur past een kroonluchter?

De kroonluchter wordt wel de koning van de hanglampen genoemd. Dat is niet alleen omdat vooral de verblijven van de machtigen en rijken hiermee vroeger werden versierd. Het model is klassiek en heeft de vorm behouden die al eeuwen bekend is. De armen waren bedoeld om kaarsen in te plaatsen. Traditioneel waren dat er 8, maar in de moderne kroonluchter kan dat variëren van 4 tot 16. Een kroonluchter is een luxe lamp vooral als die rijkelijk is versierd met glas of kristal. De lamp verstrooit het licht op een mooie manier. Deze exemplaren zijn ideaal voor een romantisch of een klassiek interieur. Maar door de grote keuze in kroonluchters kan je er eentje vinden voor iedere kamer. Een minder uitbundig versierde kroonluchter is ook zeer geschikt voor de minimalistische Scandinavische inrichting. En wat dat je van een roestbruine kroonluchter zonder tierelantijnen in jouw industriële interieur? De kroonluchter zal nooit uit de mode raken.