Je bekijkt nu Nieuwe verlichting kopen? Dit zijn jouw keuzemogelijkheden!

Nieuwe verlichting kopen? Dit zijn jouw keuzemogelijkheden!

Heb jij plannen om nieuwe verlichting te kopen om je huis of een specifieke woonruimte (opnieuw) te verlichten? Dan zal het je ongetwijfeld zijn opgevallen dat je zeer veel mogelijkheden hierin hebt. Met verlichting kun je immers in zowel je functionele als decoratieve doelstellingen voorzien of uiteraard een combinatie hierin maken. In dit artikel geven we je een beeld van je keuzemogelijkheden als je nieuwe verlichting gaat kopen. Voor zover dit kan dan….

Let op de diverse lichteffecten bij het kopen van verlichting

Het belangrijkste punt waar je op moet letten bij het kopen van verlichting zijn de lichteffecten van de lamp of lampen zelf. Dit lijkt heel logisch maar er worden hier in de praktijk nog wel eens wat vergissingen in gemaakt. Het is hierbij belangrijk om onderscheid te maken tussen basisverlichting, taakverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. Basisverlichting is een term voor de lichtbron waarmee je een hele ruimte in één keer kunt verlichten. Denk hierbij aan de plafondlamp die wat fel licht geeft. Dit is vaak zeer functionele verlichting die je bijvoorbeeld gebruikt als je gedurende nacht thuis komt of in het donker op een veilige manier je weg naar het toilet moet zoeken. Een andere vorm van functioneel licht is taakverlichting. Dit is de lamp die je gebruikt om jezelf van voldoende licht te voorzien als je aan het werk bent aan je bureau. Ook deze lampen geven vaak direct licht. Uiteraard kun je hiervoor wel kiezen voor een mooi vormgegeven optie en is bijvoorbeeld een rotan lamp prima geschikt als functionele verlichting.  

Decoratieve lichteffecten om de sfeer in een woonruimte te versterken

De naam sfeerverlichting geeft al precies aan waarvoor je deze lampen dienen.  In veel gevallen zullen dit soort lampen een indirect- of diffuus lichteffect geven. Dit soort lampen zijn dan ook voorzien van een mooie lampenkap die op een beperkt aantal plaatsen licht zal laten doorschijnen. Er kan zelfs sprake zijn van weerkaatsing via de muur en/of je plafond. In geval van diffuus licht zullen de lichteffecten helemaal niet rechtstreeks in een woonruimte schijnen maar zal het licht zichtbaar zijn door een lampenkap van bijvoorbeeld textiel, kunststof of melkglas. Deze decoratieve lichteffecten vormen vaak een belangrijke basis voor een woonruimte die een gezellige en warme sfeer uitademt.

Voor een mooie finishing touch is het zeker goed om accentverlichting te overwegen. Dit is licht waarmee je een specifiek element (bijvoorbeeld een schilderij of een ander kunststuk) in een woonruimte extra aandacht kunt geven door hier een gericht licht op te laten schijnen. Op deze manier creëer je met behulp van licht ware eyecatchers in een kamer.

Waar je het beste terecht kunt om nieuwe verlichting te kopen          

Nu je een inzicht hebt in al je keuzemogelijkheden, zul je jezelf ongetwijfeld afvragen waar je het beste terecht kunt om nieuwe verlichting te kopen. In dit geval doe je er verstandig aan om je lekker te laten inspireren door een webshop die gespecialiseerd is in verlichting. Je hebt dan de beschikking over veelzijdige keuzemogelijkheden in zowel basisverlichting, taakverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. In dit soort webshops heb je voor iedere gewenste woonstijl zeer veel keuzemogelijkheden. Je zult merken dat je het eenvoudig is om in zowel je functionele- als decoratieve doelstellingen te voorzien en dat het zelfs mogelijk is om dit te combineren.