Je bekijkt nu Maak je eigen minimalistische vakkenkast

Maak je eigen minimalistische vakkenkast

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:DIY

De vakkenkast wordt steeds populairder en meer mensen kiezen ervoor om een open kast aan hun woonkamer toe te voegen. Hier kun je prachtige accessoires in uitstallen, waardoor je woning een luxe en artistieke touch krijgt. Doordat er zoveel vraag is naar de vakkenkast, is de kans groot dat je een tijdje op de levering zal moeten wachten. Wist je dat je deze populaire kast eigenlijk best makkelijk zelf kunt maken? In deze blog lees je welke materialen jij voor je zelfgemaakte vakkenkast nodig hebt, op welke manier je hem in elkaar zet en hoe je de kast kunt stijlen, zodat je er alles uithaalt wat erin zit.

Welke materialen heb je voor deze DIY klus nodig?

Een vakkenkast is het makkelijkste zelf te bouwen als je hout als basismateriaal uitkiest. Is er geen houtsoort te vinden in de kleur die je mooi vindt? Houd er dan rekening mee dat je de planken gerust eerst in de gewenste kleur zou kunnen verven. Wist je dat je bij bepaalde bouwmarkten houten planken op maat kunt laten zagen? Maak eerst een overzicht van hoeveel planken je nodig hebt en zorg ervoor dat je alle afmetingen erbij schrijft. Voor dit model heb je 6 liggers nodig, van ongeveer 1348 mm lang. De twee planken voor de zijkanten van de vakkenkast kun je op 2700 mm af laten zagen. De gleuven in de 2 zijkanten kun je vanaf 250 mm van de boven- en onderkant en dan telkens op 440 mm van elkaar af laten zagen. De gleuven voor de 6 liggers dien je op 274 mm van de boven- en onderkant, met daar tussenin 800mm ruimte te laten zagen. Als dit is gelukt is het tijd om de vakkenkast in elkaar te zetten.

Hoe zet jij je eigen vakkenkast in elkaar?

Wanneer je alle planken op maat hebt laten zagen en de gleuven eraan zijn toegevoegd, is het tijd om de vakkenkast stevig in elkaar te zetten. Schuif de planken in elkaar nadat je er houtlijm op hebt gesmeerd. Tik de planken in de gleuven met een hamer zodat ze stevig genoeg zitten. Hierna dien je een aantal versterkingshoeken te plaatsen, zodat de vakkenkast draagkracht krijgt. Boor gaten in de muur en zet de kast met schroeven vast, zodat ie stevig staat en niet naar voren kan vallen. Hierna kun je hem gaan decoreren.

Hoe kun je de DIY vakkenkast het beste stijlen?

Een vakkenkast biedt veel opties qua styling. De meeste vakkenkasten zijn minimalistisch aangezien ze van dunne planken zijn gemaakt. Als je deze minimalistische stijl wil voortzetten kun je beter een aantal vakken leeg laten en in de andere vakken niet meer dan 2 items per vak toevoegen. De woonaccessoires die perfect in een vakkenkast passen zijn onder andere fotolijstjes, boeken, kaarsen, beeldjes, een vaas met bloemen, posters en nog veel meer. Je kunt er alles in kwijt wat je zelf mooi vindt. Laat je fantasie de vrije loop en ga eens op pad om bijzondere woonaccessoires te scoren. Je zou ook een keer naar de kringloopwinkel kunnen gaan en daar kunnen zoeken naar unieke en wat oudere voorwerpen die in je vakkenkast tot hun recht zouden komen.